CPUlar ve GPUlar arasindaki fark nedir

CPU’lar ve GPU’lar arasındaki fark nedir?

CPU’lar ve GPU’lar arasındaki fark nedir? Bilgisayarlarda, CPU ve GPU olmak üzere iki ayrı işlemci vardır. CPU veya Merkezi İşlem Birimi, bilgisayarın ana çekirdeğidir, bilgisayarı çalıştırmak için gereken verilerin büyük bir çoğunluğunu işler. GPU veya Grafik İşlem Birimi, öncelikle grafik işlemede kullanılan ikincil bir işlemcidir.

CPU tasarımı

CPU, düşük gecikmeli seri işlemeye odaklanarak, nispeten az sayıda işlem çekirdeği ile tasarlanmıştır. Bu, CPU’ların olabildiğince hızlı bir dizi görevi yerine getirmek üzere tasarlandığı anlamına gelir. Çok çekirdekli CPU’ların ortaya çıkması, iş yükünün izin verdiği yerlerde aynı anda birden fazla işlem yapmalarına izin verdi.

Çok çekirdekli bir CPU durumunda, uygulamalar mantıklarının eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesi için birden fazla adımdan yararlanabilir. Bu, çekirdek sayısına ve program mantığının hepsinden yararlanıp yararlanamayacağına bağlı olarak işlem hızının iki katına veya daha fazlasına neden olabilir.

Çoğu durumda, tek bir işlemin mantığı sırayla tamamlanmalıdır ve birden fazla CPU çekirdeği ile paralelleştirilemez. Bu durumda, programın kaynağı sistemin geri kalanıyla paylaşmak yerine özel bir işlem çekirdeğine sahip olabileceğinden, tek bir çekirdek CPU üzerinde bir hız artışı hala görülebilir.

GPU tasarımı

GPU çok daha büyük bir çekirdek sayısı ile tasarlanmıştır ve genellikle ısı yönetimi nedenleriyle daha düşük hızlarda çalışır. Büyük işlem çekirdeği sayısı, GPU’ların paralel işleme ve çok yüksek verim için optimize edilmesidir.

GPU’lar genellikle grafiklerin, özellikle video oyunlarının oluşturulması için kullanılır. Bu senaryoda, bir GPU’nun deneyimin çalışması için tüm sahneyi saniyede birçok kez oluşturması gerekir. Tek tek grafik öğelerini işlemek için gereken işlem gücü nispeten düşüktür, ancak kare başına binlerce işlemin gerçekleştirilmesi gerekir ve daha sonra saniyede düzinelerce kareye ihtiyaç duyulur.

Bilgisayarlardaki CPU’lar ve GPU’lar

Ekranda herhangi bir şey görüntülemek gerektiğinden, tüm bilgisayarlarda bir tür GPU vardır. Bütçe ve bazı orta seviye sistemlerde, bu görev genellikle nispeten düşük güçlü bir entegre grafik yongası tarafından gerçekleştirilir. Bu yonga CPU’da yerleşiktir, ancak grafik iş yüklerini gerçekleştirmek için kendi işlem çekirdeklerini kullanır.

Yüksek güçlü bilgisayarlarda, özellikle grafik iş yükleri için tasarlanmış bilgisayarlarda, GPU işlemcisi ayrı bir grafik kartına ayrılır. Bu yapılandırmada, daha fazla çekirdek ve diğer bileşenler için daha fazla alan vardır. Ek olarak, iki ana ısı kaynağının ayrılması her ikisinin de daha iyi soğutulmasını ve hızların daha da artmasını sağlar.

Bazı GPU’ların yüksek iş hacmi ve paralelliğine uygun olduğundan, ayrı GPU’lar grafik işleme dışındaki görevler için de kullanılabilir. Makine öğrenimi ve bazı bilimsel iş yükleri genellikle GPU’larda gerçekleştirilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir