QLED nedir

QLED nedir?

QLED nedir? Bir TV veya monitör seçmeyi zorlaştırabilecek çok sayıda rakip monitör teknolojisi ve özelliği vardır. Ekranların çoğu ucuz olduğu için LCD teknolojisini kullanır. Üst düzey modeller, daha yüksek fiyata rağmen gelişmiş görüntü kalitesi sundukları için genellikle OLED veya QLED gibi alternatif görüntüleme teknolojilerini kullanır.

QLED teknolojisi nedir?

QLED, ileri teknoloji TV’ler ve monitörler için OLED ile rekabet eden bir teknolojidir. Kısaltmadaki Q, Quantum dot anlamına gelirken, LED, Light Emitting Diode anlamına gelir.

Geleneksel LCD ekranlarda olduğu gibi, ekran için bir arka ışık sağlamak için LED’ler kullanılır. Daha sonra standart bir LCD ekran, izleyicinin görmesine izin verilen ışık renklerini filtrelemek için bir sıvı kristal tabakası kullanır. Bununla birlikte, bir QLED ekranda, sıvı kristal, ışığı nispeten saf ana renklere dönüştüren bir dizi “kuantum noktası” ile değiştirilir.

Kuantum noktaları, ışığı belirli bir dalga boyuna dönüştüren nano ölçekli yapılardır. Üretilen ışığın dalga boyu, kuantum noktasının boyutuyla orantılıdır. Örneğin, CaSe (Kadmiyum Selenit) kuantum noktaları için 5 nm’lik bir nokta, kabaca 650 nm dalga boyunda kırmızı ışık üretir. 1.5 nm’lik bir CaSe kuantum noktası, kabaca 400 nm dalga boyuna sahip mor ışık üretir.

QLED ekranlarda kullanılan kuantum noktaları mavi ışığı kırmızı ve yeşile dönüştürmek için tasarlanmıştır Bunun nedeni, QLED ekranların arka ışık olarak geleneksel beyaz yerine mavi LED’leri kullanmasıdır. Tüm mavi alt pikseller şeffaftır, kırmızı ve yeşil alt pikseller ise sırasıyla saf kırmızı ve yeşil ışığı serbest bırakmak için özel olarak boyutlandırılmış kuantum noktaları kullanır.

Arka ışıktan gelen ışığı dönüştürmek yerine doğrudan ışık üretmek için kuantum noktaları kullanabilen ekranlar geliştirmek için araştırmalar yapılmaktadır. Bu tasarım genellikle QD-LED olarak adlandırılır ve esasen saf siyahları görüntüleme söz konusu olduğunda OLED ekranların sahip olduğu aynı avantajları sağlar.

Mevcut QLED ekranlar özellikle canlı renkler üretebilir çünkü arka ışık OLED ekranlardaki daha küçük piksellerden önemli ölçüde daha güçlü olabilir. Bu avantaj, bir QLED ekranı parlak ışıklı odalarda kullanım için ideal kılarken, OLED ekranlar daha karanlık ortamlar için daha uygun olabilir.

QLED ekranlar aynı zamanda nispeten boyutlu OLED ekranlardan daha ucuz olma eğilimindedir. Bu, QLED TV’lerin ucuz olduğu anlamına gelmez, büyük ekranlar hala çok pahalıdır, OLED ekranlardan biraz daha ucuzdur.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir