Windows 10 depolama alanı oluşturma

Windows 10 Depolama Alanları nasıl kurulur

Windows 10 Depolama Alanları nasıl kurulur Windows 10’daki Depolama Alanları özelliği, aslında yazılımla yapılandırılmış bir RAID teknolojisi kullanarak verilerinizi korumanın başka bir yolunu sağlar.

Windows 10, sisteminizi ve verilerinizi korumak için birçok özellik sunar. Örneğin, Dosya Geçmişi, Sistem Görüntüsü Kurtarma, Sistem Geri Yükleme ve Yedekleme ve Geri Yükleme (Windows 7) özelliklerine sahipsiniz. Bununla birlikte, Depolama Alanları adı verilen başka bir araç, değerli verilerinizin korunmasına yardımcı olabilir.

Depolama Alanları, esasen işletim sistemine yerleştirilmiş, yazılım tarafından yapılandırılmış bir RAID (yedekli bağımsız disk dizisi) teknolojisidir. Tek ihtiyacınız olan birkaç ekstra sabit disk. Ve en iyisi, Depolama Alanlarının kullanımı son derece kolaydır ve RAID’i bir masaüstü sistemine uygulama karmaşık ve genellikle korkutucu işini basitleştirmek için gerçekten iyi bir iş çıkarır. İlgili adımlara daha yakından bakalım.

Başlamadan önce genel bakış

Başlangıç ​​olarak, Depolama Alanlarının ana sistem diskinize koruma sağlamak için tasarlanmadığını anlamak önemlidir – yalnızca veri depolamak için kullanılan ikincil disklerde çalışır. Ana diskinizi korumak için yine de bir sistem görüntüsü veya standart bir yedekleme kullanmak isteyeceksiniz.

Depolama Alanları, birden çok fiziksel diski bir mantıksal sürücüde bir araya toplamanıza olanak tanır. Bu sürücü daha sonra NTFS veya yeni ReFS dosya sistemiyle biçimlendirilir ve normal bir veri sürücüsü gibi kullanılabilir.

Depolama Alanlarındaki gerçekten güzel bir özellik, ince provizyon  kullanmasıdır; bu, verileri bir kerede değil de sürücüye depolarken, disk kapasitesinin ayrıldığı anlamına gelir. Başka bir deyişle, yeni bir Depolama Alanı oluştururken, o anda toplanan fiziksel sürücülerin kapasitesinden daha büyük bir maksimum boyut belirleyebilirsiniz. Daha sonraki bir tarihte, veri miktarı gerçek havuz kapasitesini aşmaya başlarsa, Depolama Alanları başka bir sürücü eklemenizi ister. Gerekirse, Depolama Alanının maksimum boyutunu daha sonraki bir noktada bile genişletebilirsiniz.

Akılda tutulması gereken başka bir şey, fiziksel diskler bir havuza eklendikten sonra, artık sanallaştırıldıkları ve tamamen havuza adanmış oldukları için artık Windows içinden tek tek kullanılamayacaklarıdır.

Sabit diskler

Diskler herhangi bir kapasitede olabilir ve sisteme dahili veya harici olarak USB, SATA veya Seri Bağlı SCSI ile bağlanabilir. (USB flash sürücüler Depolama Alanlarında desteklenmez.) Depolama Alanlarınızdaki sürücülerden maksimum performans elde etmek için, hepsinin aynı arabirimi kullanarak bağlanmasını istersiniz.

Örneğin, USB bağlantılı harici sabit diskler kullanıyorsanız, her sürücü için aynı tip USB bağlantı noktalarını kullanmak istersiniz – tümü USB 3.0 veya USB 2.0. Eşleşmeyen bir kombinasyon kullanılması yine de işe yarayacaktır, ancak performans düşebilir.

Harici USB sabit sürücüler kullanıyorsanız, akılda tutulması gereken başka bir şey, daha sonra tek bir USB bağlantı noktasına bağlanan bir USB hub’ına bağlanmak yerine her sürücüyü bilgisayarınızdaki bir USB bağlantı noktasına bağlamak isteyeceğinizdir. bilgisayarınızda. Yine, bir USB hub kullanmak yine de çalışacaktır, ancak performans düşebilir.

Esneklik Türü

Verilerinizi artıklık yoluyla korumak için Ya Yansıtılmış veya Eşlikli bir Esneklik Türü seçersiniz. Yansıtılmış Esneklik Türü kullanılarak havuzdaki her dosyanın bir kopyası en az iki fiziksel sürücüde depolanır. Eşlik Dayanıklılığı Türünü kullanarak, havuzdaki bazı sürücü alanı, bir sürücü arızası durumunda, kayıp bir sürücüdeki verileri yeniden oluşturmak için kullanılacak yedek bilgi depolamaya ayrılmıştır.

Not: Parite Esneklik Türünün kullanılması daha yüksek bir rastgele G / Ç ek yüküne sahiptir ve bu nedenle performansı düşürebilir. Microsoft, Eşlik Dayanıklılığı Türünün büyük sıralı dosyalar veya daha az erişilen içerik için kullanılmasını önerir.

Depolama Alanları size dört Dayanıklılık Türü sağlar.

  • Basit (esneklik yok) verilerinizin bir kopyasını yazar ve sizi sürücü arızalarından korumaz. Basit bir depolama alanı için en az iki sürücü gerekir.
  • İki Yönlü Ayna verilerinizin iki kopyasını yazarak sizi tek bir sürücü hatasından korumaya yardımcı olur. İki yönlü ayna depolama alanı için en az iki sürücü gerekir.
  • Üçlü Ayna , verilerinizin üç kopyasını yazarak sizi aynı anda iki sürücü arızasından korumaya yardımcı olur. Üç yollu ayna saklama alanı en az beş sürücü gerektirir.
  • Parity , verilerinizi parite bilgileriyle yazar ve sizi tek bir sürücü hatasından korumaya yardımcı olur. Eşlik depolama alanı için en az üç sürücü gerekir.

Kurulumum

Depolama Alanlarını test etmek için, USB 3.0 bağlantılarına sahip harici kasalara koyduğum iki sabit diski yeniden yerleştirdim. Onları bilgisayara bağladıktan sonra, Dosya Gezgini’ne gittim ve Şekil A’da gösterildiği gibi her iki sürücüyü de gördüm .

Şekil A

Şekil A

Sürücüleri bağladığınızda, Bu PC’de görünürler.

Depolama havuzu oluşturma

Depolama Alanlarına erişmek için Windows tuşuna basın, Depolama yazın ve Şekil B’de gösterildiği gibi Depolama Alanlarını Yönet’i tıklayın .

Şekil B

Şekil B

Depolama Alanlarına Başlat menüsünden erişmek kolaydır.

Depolama Alanları başlatıldığında, Şekil C’de gösterilen pencereyi göreceksiniz. Devam etmek için Yeni Havuz ve Depolama Alanı Oluştur’u tıklayın. Daha sonra Şekil D’de gösterilen bir UAC istemiyle karşılaşacaksınız.

Şekil C

Şekil C

Depolama alanı oluşturma prosedürüne başlamak için bir UAC istemi üzerinde çalışmanız gerekir.

Şekil D

figürlü

Depolama alanı oluşturmak için bir UAC istemi üzerinde çalışmanız gerekir.

Kullanılabilir sürücülerin bir listesi görünecek ve depolama havuzunda kullanmak istediklerinizi seçmeniz istenecektir. Sisteminize bağladığınız sürücüler biçimlendirilirseŞekil E’de gösterildiği gibi bir uyarı mesajı alırsınız.

Şekil E

Şekil E

Sürücüleriniz zaten biçimlendirilmişse, depolama havuzu için seçtiğinizde bir uyarı mesajı görürsünüz.

Örneğimde, sürücülerin veri içermediğini biliyordum, bu yüzden onay kutularını seçtim ve Havuz Oluştur düğmesine tıkladım. Sürücülerin hazırlanması birkaç dakika sürecektir ( Şekil F ).

Şekil F

Şekil F

Sürücülerin hazırlanması birkaç dakika sürecektir.

Sürücüler hazır olduğunda, Şekil G’de gösterilen Bir Depolama Alanı Oluştur penceresi göreceksiniz . Şimdi ayarları yapılandırmaya başlayabilirsiniz. Örneğimde, Depolama Alanını adlandırdım, sürücü harf E’yi seçtim ve ReFS dosya sistemini seçtim. Daha sonra bir Esneklik Tipi seçtim.

Şekil G

Şekil G

Sürücüler hazırlandıktan sonra depolama alanınızı yapılandırmaya başlayabilirsiniz.

İki sürücüm olduğundan, İki Yönlü Ayna Esneklik Türünü seçtim ve maksimum boyutu 500 GB olarak ayarladım. Daha sonra Depolama Alanı Oluştur düğmesine tıkladım ve sistem Depolama Alanını yapılandırıp biçimlendirirken oturdum.

İşlem tamamlandığında, Şekil H’de gösterilen Depolama Alanları penceresini göreceksiniz. Burada, yeni yapılandırılmış Depolama Alanınız hakkında ayrıntılı bilgileri bulabilir ve değiştirebilirsiniz.

Şekil H

Şekil H

İşlem tamamlandığında, Depolama Alanları penceresini göreceksiniz.

Depolama Alanlarını Yönetme

Depolama Havuzu başlığı altında, araç, Depolama Alanını yönetmek için bazı komutlarla birlikte havuzda kullanılan disk alanı miktarını görüntüler. Yeni bir Depolama Alanı oluşturabilir, sürücüler ekleyebilir veya havuzu yeniden adlandırabilirsiniz.

Ayrıca, Sürücü Kullanımını Optimize Et komutunu görürsünüz. Depolama Alanınıza başka bir sürücü eklerseniz bu komutu kullanırsınız. Sürücü Kullanımını Optimize Et komutu, esasen tüm sürücülerdeki verileri yeniden dağıtacaktır.

Depolama Alanları ve Fiziksel Sürücüler başlıkları altında, sürücülerin durumunu görebilirsiniz (yeşil onay işareti ve Tamam sözcüğü ile işaretlenmiştir). Dosya Gezgini’ni açmak, Depolama Alanı ayarlarını (boyut veya sürücü harfi) değiştirmek, depolama alanını silmek ve fiziksel sürücüleri yeniden adlandırmak için Dosyaları Görüntüle’yi de seçebilirsiniz.

Bu komutları etkinleştirmek için sayfanın üst kısmındaki Ayarları Değiştir düğmesini tıklayın ve UAC’de çalışın. 

Depolama Alanınızı Kullanma

Depolama Alanı sürücünüzü çalıştırıp çalıştırdıktan sonra, tıpkı herhangi bir veri sürücüsünde kullandığınız gibi kullanırsınız. Örneğin, test sistemimde, Windows 10’un ana veri depolama klasörlerini Şekil I’de gösterildiği gibi E sürücüsüne kopyaladım.

Şekil I

FigureI

Depolama Alanınızı tıpkı herhangi bir veri sürücüsü gibi kullanabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir