Windows vCenter Server 6.7 Kurulumu

Windows vCenter Server 6.7 Kurulumu Bu makalede, Windows’ta VMware vCenter Server v6.7’nin nasıl kurulacağına ilişkin adım adım yönergeler içerir. Önce, Windows için vCenter’ı yüklemeye devam ediyorsanız, gereksinimleri, seçenekleri vevCenter sunucusunun Windows’a başarıyla dağıtımını sağlamak için gerekli adımlar.

Herhangi bir VMware vSphere altyapısındaki iki temel bileşen VMware vSphere ESXi ve VMware vSphere vCenter sunucusudur. ESXi, fiziksel sunucunun CPU, bellek, ağ ve depolama gibi donanım kaynaklarını soyutlayan ve bunları birden fazla sanal makineye tahsis eden bir sanallaştırma katmanı sağlar. Sanal makineler ve sanal cihazlar oluşturma ve çalıştırma yetenekleri sağlar. VMware vCenter Server, tüm ESXi sunucularınızı ve ilgili sanal makinelerinizi merkezi bir konumdan yönetmenizi sağlayan bir araçtır.

VMware tarafından desteklenen vCenter Center için iki dağıtım seçeneği vardır. Birincisi vCenter Sunucusunu bir Windows sanal veya fiziksel makinesine, ikincisi ise Linux vCenter Sunucu Cihazını (VCSA) ESXi ana bilgisayarına dağıtmaktır.

Bu makalede, vCenter Server’ı Windows Server’a başarıyla yüklemek için izlemeniz gereken tüm adımlardan bahsedeceğiz.

Windows’ta vCenter Sunucusu hakkında

Windows Server’a yüklenen vCenter Server, Linux cihazı tanıtılana kadar vCenter sunucusu için kullanılabilen ilk ve tek dağıtım seçeneğiydi.

Bununla birlikte VMware, VCSA üzerinde birçok iyileştirme yaptı ve herhangi bir vCenter Server Windows kurulumunun Linux VCSA’ya taşınmasını önerir. VMware ayrıca kısa bir süre önce vCenter sürüm 6.7’nin Windows’ta vCenter’ın son sürümü olacağını ve tüm yeni özelliklerin yalnızca VCSA’da yayınlanacağını duyurdu.

vCenter Server üstünde Windows kurulum öncesi hususlar.

VCenter sunucusunu kurmadan önce, aşağıdaki minimum gereksinimlerin karşılanması gerekir:

  1. 64 bit Windows Server 2008 service pack 2 işletim sistemi ve üstü.
  2. VCenter sunucusunu kurduğunuz sistem bir Active Directory Etki Alanı denetleyicisi olmamalıdır.
  3. Desteklenen üç veritabanı seçeneği vardır:
    • Yükleyici ile birlikte gelen PostgreSQL veritabanı.
    • Microsoft SQL Server 2008 R2 SP2 veritabanı ve üstü.
    • Oracle 11g veya 12c veritabanı.
  4. Kullanacağınız windows sanal makinesi de dahil olmak üzere tüm vSphere bileşenleri için saatleri senkronize edin. Bunun için bir NTP sunucusu önerilir.
  5. Windows’ta vCenter Server ve Platform Services Controller için donanım gereksinimlerini gözden geçirin.
  6. Depolama gereksinimlerini gözden geçirin.
  7. Windows sunucusu en son düzeltme eklerine ve güncelleştirmelere sahip olmalıdır. Windows’ta vCenter Server ve Platform Services Controller için yazılım gereksinimlerini buradan inceleyebilirsiniz.
  8. VCenter Server hizmetlerini yerel sistem hesabı olmayan bir kullanıcıyla çalıştırmayı planlıyorsanız, yönetici grubunun bir üyesi olması gerekir.
  9. Yükleyicinin başarıyla tamamlanması için tüm gereksinimlerin karşılandığından emin olmak için yükleyiciyi başlattığınızda bir ön yükleme denetimi yapılır. Koşullardan herhangi biri karşılanmadıysa, sorun çözülene kadar kurulumu yapamazsınız.

Desteklenen tüm seçeneklerin daha kapsamlı bir bağlantısı için VMware Uyumluluk Kılavuzu’nu ziyaret etmeniz önemle tavsiye edilir.

Windows’ta vCenter Server 6.7 nasıl kurulabilir.

1. Yükleme için vCenter Sunucusu 6.7 ISO görüntüsü VMware ürün indirme dosyayı webten indrin
2. İndirme işlemi tamamlandığında, ISO dosyasını kurulum için kullanacağınız Windows sunucusuna bağlayın.
3. autorun.exe’ye (ISO görüntüsünün kök dizininde bulunur) sağ tıklayın ve yönetici olarak çalıştırın.

4. Windows için VMware vCenter Server kurulum sihirbazı başlayacaktır. Yükle’yi tıklayın.

5. “VMware vCenter Server 6.7 yükleyicisine hoş geldiniz” penceresinde, İleri’ye tıklayın.

6. Lisans sözleşmesinin koşullarını kabul edin ve ardından kuruluma devam etmek için Next (İleri) düğmesini tıklayın.

görüntü

7. Bir sonraki ekranda Yerleşik Platform Hizmetleri Denetleyicisi Dağıtım Modeli ile Harici Platform Hizmetleri Denetleyicisi Dağıtım Modeli arasında seçim yapmanız istenirVarsayılan seçeneği bırakın ve İleri’yi tıklayın *

* Not: Rehberimizdeki gömülü seçeneği kullanıyoruz. Harici seçeneği kullanmak istiyorsanız, vCenter Sunucusunu kurmadan önce PSC’nin dağıtılması gerekir.

8. Sistem Adı alanına vCenter Sunucunuzun IP Adresini veya FQDN’sini yazın. *

* Not: Burada yapılandırılan değer kalıcıdır ve kurulumdan sonra değeri değiştiremezsiniz.

9. “vCenter Basit Oturum Açma Yapılandırması” ayarlarında: *

a. “VCenter Tek Oturum Açma Etki Alanı Adı” nda: mevcut TOA Etki Alanı adınızı yazın veya yeni bir etki alanı oluşturun veya ” vsphere.local” olan varsayılan TOA Etki Alanı’nı bırakın .

b. TOA kullanıcı adını, şifreyi girin ve varsayılan site adını bırakın.

c. Devam etmek için İleri’yi tıklayın .

* Not: TOA yapılandırması kurulumdan sonra değiştirilemez.

10. Sonraki ekranda, vCenter Server örneğini başlatmak için “Windows Yerel Sistem Hesabı” nı kullanmak için varsayılan ayarı bırakın ve İleri’yi tıklayın.

11. Sonraki ekranda, vCenter Server örneğini başlatmak için “Windows Yerel Sistem Hesabı” nı kullanmak için varsayılan ayarı bırakın ve İleri’yi tıklayın.

13. “Bağlantı noktalarını yapılandır” ayarlarında, varsayılan bağlantı noktası yapılandırmasını bırakın veya varsayılan değerleri seçiminize göre değiştirin ve İleri’yi tıklayın.

14. vCenter hizmetlerini yüklemek için varsayılan hedef dizini bırakın (veya farklı bir hedef dizin belirtmek için ‘Değiştir’e tıklayın) ve devam etmek için İleri’ye tıklayın.

15. “Müşteri Deneyimini Geliştirme Programına Katılmak” istiyorsanız ilgili onay kutusunu seçin ve devam etmek için İleri’yi tıklayın.

16. Yapılandırılan tüm ayarları gözden geçirin ve her şey yolundaysa Yükle’yi tıklayın.

17. Kurulum tamamlandığında, vSphere Web Client uygulamasını  hemen başlatabilir veya yükleyiciyi kapatmak için Bitir’e tıklayabilirsiniz.

18. Kurulum tamamlandıktan sonra, IP adresini veya DNS adını yazarak, seçtiğiniz bir web tarayıcısından yeni vCenter sunucunuzda oturum açabilirsiniz. *

* Not: Varsayılan olarak, vCenter için 60 günlük bir değerlendirme süresi alacaksınız. Bundan sonra, vCenter sunucusunu kullanmak için bir lisans satın almanız gerekecektir.

Bu makale size yardımcı oldu mu?

0 / 0

Bir yanıt yazın 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. * Zorunlu alanlar olarak işaretlenmiştir